Beplantingsplan

Het meest onderschatte aspect van de tuinaanleg,  is het indelen van de beplanting. Het tuinontwerp valt of staat met een gedegen beplanting die de identiteit van het tuinontwerp versterkt. Ook voor de beplanting is het van belang, dat je gevoel goed is bij de kleuren en de sfeer die de beplanting uitstraalt. Bovendien moet de beplanting aansluiten bij de hoeveelheid tijd die je tot je beschikking hebt, om de borders te onderhouden.

Bij Groenwijzer heb je de mogelijkheid om kosteloos een goed doordacht beplantingsplan te laten maken. Hoe? Lees snel verder!

Voorbereiding

Een tuin inplanten is niet zo maar even een kwestie van een gaatje graven en plant erin.  De borders waar de planten geplant moeten worden, zullen vooraf goed plantklaar gemaakt moeten worden. Dit is essentieel voor een goede en succesvolle groei van de planting.

De grond in de borders moet goed los gespit worden en puin -en wortelresten zullen verwijderd moeten worden. Te arme grond moet bemest worden, te vette grond zal lichter gemaakt moeten worden. Ook zal er gekeken moeten worden naar een optimale afwatering. Een te vochtige border stagneert de plantengroei.

Juiste accenten

 

Bij het indelen van de beplanting kijken we vooral naar de stijl van je tuin, die voordat er ingeplant gaat worden, eigenlijk nog kaal is. Het is de kunst om op de juiste plekken de juiste accenten te leggen.

Seizoensbloei in het beplantingsplan is erg belangrijk: het hele jaar door moet de tuin aantrekkelijk tonen én kleur hebben.Vooral bloeiende planten hebben de eigenschap dat ze ’s winters verdwijnen. Dan is het belangrijk om voldoende balans aan te brengen in de vorm van winterbeeld. Hiermee wordt bedoeld het aanbrengen van wintergroene beplanting.

Het aanbrengen van hoogte-opbouw van de beplanting en de verhouding tussen zon en schaduw-borders zijn aspecten die vanzelfsprekend zijn, wanneer wij een border aanplanten.

Maar de belangrijkste factor bij het maken van een beplantingsplan,  is de kleur-blad combinatie: hoe verhouden de planten zich ten opzichte van elkaar? De planten moeten elkaar versterken, maar ze moeten gelijktijdig ook harmoniëren. Een goed voorbeeld is een boeket bloemen van de vak-bloemist. Een verscheidenheid aan bloei en bladvormen kenmerken het boeket, maar het vormt toch één geheel. Juist dat grote blad of het bosje sprieten, maakt het boeket compleet en laat de mooie bloemen nog mooier tot uiting komen.

Dit principe is het uitgangspunt voor iedere border.

Nieuwsgierig naar onze projecten?

Bekijk portfolio